Fjällvandring

Att vandra högt ovan trädgränsen med oändliga vidder i alla väderstreck och en mäktig tystnad är kvalitetstid. I Tänndalens närområde finns många vackra vandringsleder att välja mellan.

Visst kan du söka dig fram helt på egen hand, men med Guldturerna hittar du de allra vackraste platserna i våra fjäll! Tanken är att man skall kunna bo bra och äta gott, och ha många fantastiska dagsturer att välja bland. Enkelt och hög kvalitet är det som gäller för Guldturerna i Funäsfjällen!

Vandring med guide

Följ med en av våra guider på en tur i relativt lättillgänglig terräng i vårt vackra fjäll. 

 

Pris: 495 kr/person ca 3 timmar inkl lättare lunch. 195 kr/barn ca 3 timmar inkl lättare lunch.

Självklart finns det möjlighet att göra kortare eller längre turer, tveka inte att kontakta oss med önskemål.

 

Tel: 0684-155 00, E-post: bokning@tanndalen.com

Naturpasset

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller som vanligtvis finns i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

 

I Tänndalen har Funäsfjällens SK placerat kontrollerna med olika svårighetsgrad, för att det ska finnas en utmaning för alla. Naturpasset finns att köpa på Ski Lodge Tänndalen.

Guldturer

Svansjön-Vättafjället

Lättvandrad tur ca 8 km i högalpin miljö med underbara vyer, sjöar, åar och vattenfall.

 

Hitta dit: Kör riksväg 84 västerut mellan Hamra och Fjällnäs. Tag sikte på skylten ”Naturrastplats 500 m” och sväng till höger efter 400 meter in till ett hus. Betala för privatvägen i ”skåpet” vid ett rött uthus. Vänd tillbaka och sväng in till höger på grusvägen. Öppna bommen och kör upp till ”Fjällparkeringen” vid Svansjökläppen. Efter regn kan vägen vara lite dålig, men går bra att köra om man tar det lugnt.

 

För många är detta den absoluta favoritturen om man måste välja en!
Ta den spångade stigen ner mot Svansjön, runda västra änden på Svansjön och gå efter stigen längs södra sidan (sjön på vänster hand) fram till en fiskestuga. Du kan välja att följa stigen nära sjön eller den som går ca hundra meter in. Gå sedan fritt upp på Vättafjället mot sydväst. Högsta punkt ligger på 1 153 möh och utsikten du har ut mot Storvigeln är väl värd besväret. Ta sikte på någon av de stora stenarna som ligger utspridda upp mot toppen. Länsstyrelsen tillåter inte skyltning än så länge på kalfjället.

Blomsterstigen

Lättvandrad tur ca 2.5 km.

 

En lättgången rundtur där du ges möjlighet att förkovra dig i Härjedalens unika fauna och flora. Stigen är väl spångad men något blött parti kan förekomma efter regn.

 

Kort vandring för att vara en Guldtur, men den utmärkta informationen längs stigen, den fina spångningen och den mysiga miljön gör ändå att den motiverar namnet.
En välskyltad blomsterstig med flera sällsynta blommor, bl.a. många orkidéer och med många bilder och informationsskyltar över främst de blommor du kan se liksom fåglar och djur.

 

Vid den lilla bäcken, som ligger halvvägs, kan du rasta. En mycket rofull plats där man kan sitta och lyssna på vattnets porlande och sång från lövsångare, bergfink och många andra fågelstämmor i fjällbjörkskogen.

Anderssjöåfallet - Hamrafjället

Anderssjöåfallet och Hamrafjället. 9 – 12 km. 350 meter höjdskillnad. 3 – 5 timmar.

 

Startplats: RV 84 från Funäsdalen mot Norge. Passera Hamrafjället och sväng in till höger till naturrastplatsen vid Anderssjöåfallet. 

Brant utför från toppen av Hamrafjället. En vacker tur som är lättgången och spångad på de flesta blöta partier. Kan vandras med lätta vandringsskor.

Gå ned till vattnet och följ trapporna längs Anderssjöåfallet, efter 120 steg är du uppe vid forsnacken där vattnet kastar sig ner i skummande virvlar utför fallet. Trapporna fortsätter uppför den flackare forsen, och efter ytterligare 180 steg är du uppe på någorlunda slät mark. Stigen som är orange och Guldtursmarkerad leder upp till en platå på 875 meter över havet med en skidbro över Anderssjöån till vänster. Leden går dock åt höger för att man ska komma till Hamrafjället. Den går över myrmark som är spångad bitvis och når fram till en grusväg som man följer till vänster. Efter ett tag delar sig leden, åt vänster går den till Svalåtjärn och åt höger den upp mot Hamrafjället som du följer fram till nästa delning där du tar höger och mot toppen av Hamrafjället som reser sig 1138 meter över havet. Du har en fantastisk utsikt över Hamrafjällets Naturreservat, den Härjedalska fjällvärlden och även långt in i Norge. I dalen ringlar Tännån, i sydost det vackra Rödfjället och bortom Vättafjället den ofta snöklädda Storvigeln. Där betar ofta myskoxarna under sommaren.

Upptäck mer

Hamra Sportshop

Här hittar du kläder för alla väder, uthyrning och prylarna för fjällivet.

Tänndalen Fjällcykelpark

Cykling i flytstigar och storslagna fjäll.